13 Ocak 2017 Cuma
Kozmetik Öldürüyor!
Özellikle biz bayanların çokça kullanıp kendisinden büyük sonuçlar umduğu; hepsi birbirinden güzel tanıtılan, övülen, güzel kokularıyla ve ambalajlarıyla, bayram şekerleri gibi çeşit çeşit renkleriyle bizleri mest eden kozmetik ürünlerin ve bakım ürünlerinin nelerden yapıldığını hiç düşündük mü? Veya yapıldıkları bu maddelerin bizlere neler yaptığı, vücudumuzda ne tür değişikliklere sebebiyet verdiği hiç aklımıza geldi mi? Gerçekten her biri birbirinden harika görünüyor ve vücudumuzda da harika değişimlere sebep olacağı düşünülüyor. Peki ya anlık olarak göremediğimiz, fark edemediğimiz etkiler?
Bilimsel araştırmalar, orta yaşlardaki yetişkinlerin günde ortalama 9 farklı kozmetik ürün(makyaj malzemeleri, şampuanlar, sabunlar, cilt bakım ürünleri vs.) kullanmakta olduğunu ve bunların ortalama 126 değişik içeriğe sahip olduğunu gösteriyor. Peki bu kadar çeşit içerik, bu kadar çeşit madde vücudumuza neler yapıyor? Özellikle deri gibi vücudumuzun tamamını kaplayan bir bölgeden alınan; sindirime uğramadan hızla vücut dolaşımına, buradan da organlara taşınan ve yıllarca birikip duran bu maddeler bizi nereye götürüyor?
Bunların cevaplarını bulabilmek için ürünlerde neler kullanıldığını ve nasıl etkileri olduğunu öğrenerek başlayabiliriz.
Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılan kimyasalların bazılarına göz atacak olursak:
Antibakteriyeller:
"Triklosan" gibi antibakteriyeller sabun, deodorant, diş macunu, duş jeli gibi birçok üründe bulunuyor. Cilt tarafından direk emiliyorlar. Sadece zararlı değil faydalı ve koruyucu bakterilerin de ölümüne sebep oluyorlar. Bundan da önemlisi hepsi kanserojen maddeler.
Mesela triloksan suda bulunan klorla reaksiyona giriyor ve kanserojen olan "kloroform" ve "dioksin" e dönüşüyor. Ayrıca antibiyotiklere dirençli yeni mikropların gelişimin yol açıyor. Hormon bozucu (özellikle tiroit ve seks hormonu) etkileri var. Egzama gibi hastalıklara da sebep olabiliyor.
Alüminyum:
Alzheimer hastalığına neden oluyor. Buna ek olarak gözenekleri tıkayarak terin atılmasını önlüyor.
Dietanolamin(DEA):
Nötralize ajan, korozyon önleyici, emülgatör ve köpürtücü ajan olarak kullanılıyor. Cilt tarafından absorbe edildiğinde "nitrozamin" e dönüşebiliyor ve bu madde kanserojendir. Ayrıca DEA, beyin gelişimini sağlayan hormonların çalışmasına engel oluyor.
MEA, TEA:
Göz, burun ve ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olduğu gibi; hamile bayanlarda doğum hasarlarına ve erkeklerde üreme sistemi bozukluklarına yol açabiliyorlar.
Azot Boyar Maddeleri:
Ciddi baş ağrıları, reaksiyon hissi veren göz ve burun yanmaları ve görüntü bozukluğuna sebep oluyor.
Bütil Asetat:
Tırnak güçlendiriciler ve ojelerde bulunuyor. Bütil asetat buharı, bağ dönmesi ve uyuşukluğa neden olabiliyor. Sürekli kullanımı halinde kurumalar ve çatlaklara neden oluyor.
Bütil Hidroksi Toluen:
Birçok kozmetik ve kişisel bakım ürününde bulunuyor. Ürünlerin renginin değişme sürecini yavaşlatmak için kullanılıyor. Deride ve gözde tahrişe neden oluyor.
Kömür Katranı:
Kömür katranı, kömürün işlenmesiyle oluşan bir yan madde. Kaşıntı, deride soyulma, sedef gibi hastalıkları kontrol altına almak için kullanılıyor. Bunlara ek olarak renklendirici olarak da kullanılıyor. Kömür katranı tamamen kanserojen bir madde.
1,4-Dioksan:
Birçok şampuan, duş jeli, losyon,deterjan hatta bebek ürününde bulunuyor. Aslında 1,4-Dioksan ürünlere bilinçli olarak eklenmez; hammaddeye "etilen oksit" eklenmesi sonucu bir yan ürün olarak ortaya çıkar. Bu, fazla kuvvetli temizlik maddelerini ucuz yoldan hassas temizliğe uygun hale getirmek için yapılan bir işlemdir. Daha fazla açıklamak gerekirse, örneğin saçımızı yıkadığımız şampuanın derimizi alıp gitmemesi için!
Bu ürün, kasten eklenmediği için içeriğinde listelenmesi de gerekmiyor!
Memelilerde akciğer, bağırsak ve deri yoluyla hızla emiliyor. Merkezi sinir sistemi, böbrek, karaciğer ve solunum sistemi üzerinde birçok olumsuz etkisi mevcut. Bunların yanı sıra çok düşük dozlarla yapılan deneylerde bile laboratuvar hayvanlarında kansere yol açtığı kolaylıkla gözlenebiliyor.
Formaldehit:
Oje, sabun, deodorant, şampuan, kirpik yapıştırıcı gibi birçok üründe kullanılıyor.
Solunum sisteminde tahriş, astım tetikleme, gözde tahriş, gözde ve bağışıklık sisteminde hasar ve kansere neden oluyor.
Tabi ki kullandığımız onca üründeki maddeler bunlardan ibaret değil, bunlar sadece birkaç örnek. Ama ne olduklarını anlamamızı sağlayabilirler. Tüm bunları biliyorken o ürünleri kullanmaya devam edebilir miyiz?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alınmıştır, en kısa zamanda tarafımızdan dönüş yapılacaktır.