Gül yağının faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Bu yazıda sadece başlıca faydalarını ve bu faydaları görebilmek için nasıl kullanılması gerektiğini vermeye çalışacağız.
Gül yağının en büyük faydaları cilt üzerindedir. Tek başına birçok cilt probleminin üstesinden gelir.
Cildi sıkılaştırır, toparlar, kırışıklıkları önler ve cilde dirilik kazandırır. Gül yağı uyguladıktan sonra cildinizdeki toparlanmayı net şekilde hissedersiniz. Ayrıca, ton eşitsizliklerini giderir ve cilde hoş bir renk verir.
Cildiniz kuruyor, pul pul dökülüyor ve kaşınıyorsa her akşam ya da iki akşamda bir gül yağı ile masaj yapmanız yeterli olacaktır.
Antiseptik özelliği olan gül yağı, uygulanan bölgede mikropların üremesini azaltarak cilt sorunlarını engellemiş olur. Arındırıcı etkisi ile cilt gözeneklerine yerleşen zararlı bakterilerin sivilce ve akne gibi problemlere neden olmasını önler.
Cilt problemleri ve erken cilt yaşlanması gibi faktörlerin de altında yatan sebep olan toksinler, gül yağının temizleyici ve arındırıcı özelliği ile ciltten uzaklaştırılır. Temizleyici etkisi ile cildi yağ, toz ve kirlerden arındırır.
Gül yağı makyaj temizlemek için tonik amaçlı da kullanılabilir.Cilde gerginlik ve canlılık verir.
Gül yağı; sivilce izi, yara izi, doğum lekesi ve aşırı kilo değişimi sonucu oluşan deri izleri ve çatlakların solgunlaşması ve görünümünün azaltılmasında etkilidir. Özellikle sivilce kızarıklıklarına uygulandığında hızla yatıştırıp rengini soldurur.
Alerjik cilt sorunları, uçuk, egzama ve açık yaralarda tedavi edici rolü vardır.
Gül yağını cildinize sürecekseniz gündüz sürmekten kaçının; zira güneşin temas ettiği noktalarda cilt lekeleri oluşma ihtimali vardır. Cildinizin canlı ve parlak olması, her daim dinç görünmesi için akşamları parmaklarınızın ucuna birkaç damla gül yağı alıp dairesel hareketlerle masaj yapmanız yeterlidir.
En büyük şikayetlerden biri olan saç dökülmesi konusunda da oldukça etkili sonuçlar verir. Saç diplerini güçlendirir ve saç dökülmelerini durdurarak büyük saç kayıplarını önler.
Kepek sorunundan kurtulmak isteyenler saçları yıkamadan önce avuç içlerine döktükleri şampuana 3-5 damla da gül yağı ekleyebilirler. Bu karışımla saçları yıkamak, saç derisine masaj yapmak saç derisini nemlendirecek ve kepeği önleyecektir. Ancak şampuan kutusunun içine direkt olarak gül yağı dökmeyin, her yıkamada şampuan ve gül yağını elinizin içinde karıştırın. Zira şampuanınızın içindeki kimyasallarla gül yağı karışınca nasıl bir tepkime oluşacağı bilinemez.
Gül yağının saça faydalarından istifade etmek için 4-5 damla gül yağını saç fırçasına döküp saçlarınızı tarayabilirsiniz. Saçlarınız canlanacak ve beslenecektir.
Gül yağının huzur verici, rahatlatıcı bir etkisi vardır. Bu sebeple baş ağrısı yaşanan ya da stres altında hissedilen anlarda bileklere, şakaklara gül yağı ile masaj yapılması iyi gelebilir. Ayrıca bulunduğunuz ortamda cam bir kasenin içine su doldurup birkaç damla da gül yağı koymak sizi rahatlatacaktır. Gül yağından yayılan kokunun depresyona da iyi geldiği belirtilmektedir.
Banyo suyunuza damlatacağınız 15 damla gül yağı hem çok hoş bir koku verir, hem de aromaterapi yapar.
Su ile karıştırılan gül yağı ile gargara yapıldığında boğaz ağrılarını giderdiğini görebilirsiniz.
Gül yağı ile karın bölgesine masaj yapılırsa kabızlık sorunu hafifler.
Gül yağı; astım, öksürük, tıkanıklık ve ateş gibi hastalıklarda da tedavi edici bir role sahiptir. Bu gibi durumlarda, geniş bir kasedeki kaynar suyun içine 3-5 damla gül yağı damlatıp buharını soluyabilirsiniz.
Gül yağının ağrı kesici özelliği de vardır. Ödem, burkulma, kramp ağrıları gibi durumlarda sıcak yada soğuk suya damlatılarak kompres yapılabilir.
Gül yağının faydaları elbette bunlarla sınırlı değildir. Daha pek çok faydası nedeniyle de yüzyıllardır insanlık tarafından kullanılmaktadır.
Elbette fayda elde edebilmek için gül yağının hakiki olması önemlidir. Gül yağı çıkarılması oldukça zor ve zahmetli olan, çıkarıldığında da az miktarlarda elde edilebilen değerli bir yağdır. Gül çiçeğinin buharlı distilasyon sistemiyle işlenmesi suretiyle elde edilir. Ortalama 4 ton gül çiçeğinden sadece 1 kilo kadar gül yağı elde edilebilir.
Gül yağı üretimi esasında yan ürün olarak da gül suyu elde edilir. Gül yağının imbiklerden alınmasından sonra yağ altı denilen yağlı su ikinci kez distile edilir ve ikinci distilasyondan sonra tekrar yağı alınmış suya gül suyu denilir. Gül suyunun içinde gülyağı dışında hiçbir madde yoktur. Gül suyunun da başta cilt olmak üzere insan vücuduna birçok faydası vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alınmıştır, en kısa zamanda tarafımızdan dönüş yapılacaktır.