Soğuk pres, bir malzemenin (genellikle metallerin) ısıl işlem uygulamaksızın soğuk olarak şekillendirilmesi yöntemine verilen addır. Ancak her malzeme soğuk presle şekillendirilemez, sadece buna uygun malzemelerde bu yöntem kullanılabilir. Uygulanacak pres kuvveti malzemenin akma değerinden fazla değilse soğuk presleme yapılabilir.
Soğuk pres işlemi aynı zamanda gıda sektöründe de ürünlerden “yağ” elde edilmesinde kullanılan bir yöntemdir.
Soğuk pres tekniği ile üretilen yağlar proses esnasında yüksek sıcaklık değerlerine maruz kalmadıkları için trans yağ asitleri oluşamamakta ve bünyesinde bulunan biyoaktif bileşikler de zarar görmemektedir. Bu durum, gerek sağlık, gerekse gıdalardaki beslenme değeri açısından son derece önemlidir. Soğuk pres tekniği; en yüksek nitelikli bitkisel yağların üretilmesinde kullanılan tekniklerin başında gelmektedir.
Üretim tekniği açısından ele alındığında, yağlı tohum hammaddesinin içerisindeki yabancı maddeler temizlendikten sonra yüksek derecelerde ısıya maruz kalmadan (maksimum 40°C) preslerde sıkım işlemi gerçekleşmekte ve daha sonra da basit bir filtreleme işlemi yapılarak yağlar pazara sevk edilmektedir. Yağlı tohum kalite düzeyi kadar, üretim parametre ve şartları da oldukça önemli olup, proses süresince uygulanacak sıcaklık artışları yağın kalitesinin düşmesine sebebiyet verebilir.
Soğuk pres tekniği ile elde edilen yağlar, proses süresince yüksek derecede ısıl işleme maruz kalmamaları (40–50 °C), hammaddeden yağın çıkarılması sırasında solvent kullanılmaması ve konvansiyonel yağ üretiminde rafinasyon aşamaları süresince yağdan kısmen uzaklaşan doğal antioksidanlar, fosfatidler, serebrosidler, karotenoidler ve fitosteroller gibi bazı maddeleri daha yüksek oranlarda içerdiklerinden dolayı besleyici değer açısından ön plana çıkmaktadırlar.
Soğuk pres yöntemi ile elde edilen yağlarda bulunan ve ürün elde edilmesi esnasında yapıları korunan vitamin ve antioksidan bileşikler, bu yağların harici kullanımında cildin güçlendirilmesine, kırışıklığa yol açan serbest radikal hasarlarının önlenmesine yardımcı olurlar. Dahili kullanımda da cilt hücrelerini besleyerek cildin daha canlı ve daha sağlıklı bir görünüm kazanmasına destek olurlar.
Herhangi bir ısıl ve kimyasal işlem uygulanmadan oldukça hassas parametrelerle, soğuk pres yöntemi ile elde edilen yağlar haricen kullanımda yıpranmış saçların onarılmasına, canlı ve parlak bir görünüme sahip olmasına ve nemlenmesine destek olurlar. Saç derisini onararak saçların dökülmesini ve kepeklenmesini önlemeye, saç köklerini besleyerek de saçların daha güçlü ve daha hızlı uzamalarına yardımcı olurlar.
Başlangıçta ağırlıklı olarak ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılan yağlar, artık sofralarımızda da yerini almaya başlamıştır.
Soğuk pres yöntemi ile elde edilen yağların yapısında yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri bulunur. Soğuk pres yönteminde herhangi bir kimyasal veya ısıl işlem uygulanmadığı için bu yöntemle elde edilen yağların içeriğindeki E vitamini ve diğer antioksidan maddeler özelliklerini kaybetmezler. Bu sayede özellikle LDL olarak bilinen kötü kolesterolün oksidasyonunu önlemeye ve kalp damar sağlığını korumaya yardımcı olurlar.
Soğuk pres yöntemi ile elde edilen yağların bileşimindeki etkin maddeler, bağışıklık hücrelerinin çoğalması ve doğru bir şekilde işlevlerini yürütebilmesine yardımcı olur. Yanlış beslenme, stres, alkol ve sigara kullanımı gibi faktörler ile vücutta oluşan serbest radikaller de soğuk pres yöntemi ile elde edilen yağlarda bulunan fenolik bileşikler, E vitamini ve diğer antioksidan bileşikler ile elimine edilir. Ayrıca soğuk pres yöntemi ile elde edilen yağların bileşimlerindeki Omega 3 yağ asitleri, bağışıklık sisteminin çalışma mekanizmasını desteklemeye yardımcıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alınmıştır, en kısa zamanda tarafımızdan dönüş yapılacaktır.